Terug naar de lijst

Tellen voor peuters 123

    3 van de 5 sterrenVoor Applebetaald

App waarbij verschillende voorwerpen moeten worden geteld. Het tellen gaat op volgorde; eerst één voorwerp, dan twee en zo verder. Als ouder kun je instellen tot hoe ver je kind kan tellen en uit welke categorieën er voorwerpen worden gepresenteerd. Als er goed geteld is komt het getal in tekst in beeld te staan.

  • Leren lezen
  • Taalbegrip
  • Woordenschat

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Leren lezen

Leren lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het is leuk, spannend en stimuleert het leervermogen. Door te lezen leert een kind nieuwe woorden en doet het kennis op over de wereld om zich heen.

Een kind leert lezen in kleine stapjes. Het proces begint met het herkennen van simpele vormen zoals een bijvoorbeeld een rondje of een streep. Wanneer het kind dit onder de knie heeft kan worden begonnen met de letters van het alfabet. Dan is het belangrijk dat het kind de letters leert koppelen aan de bijbehorende klank, dit wordt klank-tekenkoppeling genoemd. In deze fase is het belangrijk dat een kind zoveel mogelijk in aanraking komt met letters en woorden. Maak het kind daarom attent op de geschreven taal in verschillende situaties. Wanneer het kind een aantal woordjes kan lezen kunnen er combinaties gemaakt worden, zodat er korte zinnetjes ontstaan. Het kind kan dan AVI start boekjes gaan lezen. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek waar ze deze boekjes kunnen lenen.

Daarnaast bestaan er verschillende apps die kunnen worden gebruikt om het lezen spelenderwijs te oefenen.

Taalbegrip

Taalbegrip is begrijpen wat er tegen je gezegd wordt. Dit begint met het begrip van losse woorden en ontwikkelt zich tot het begrijpen van zinnen.
De volgende oefeningen kunnen spelenderwijs worden gedaan om het taalbegrip te verbeteren:

- "Waar" vragen. Bijvoorbeeld: "Waar is de auto?", "Waar is de pop?". Deze vragen kunnen ook iets moeilijker worden gemaakt door bijvoorbeeld een kleur of een bijvoeglijk naamwoord toe te voegen: "Waar is de rode auto?", "Waar is de kleine pop?" Of zelfs een combinatie van beide: "Waar is de kleine, rode auto?"
- Eenvoudige opdrachtjes (met twee voorwerpen/afbeeldingen). Bijvoorbeeld: "Zet de pop op de stoel", "De auto moet in de garage" of "Twee auto’s gaan botsen".
- Moeilijke (samengestelde) opdrachten. Bijvoorbeeld: "Zet de rode auto achter de groene bus" of "Zet de pop op de stoel en geef haar een boek" of "De auto moet stoppen voor het rode stoplicht".

Als het kind logopedie heeft, is het natuurlijk altijd goed om even te overleggen met de behandelend logopedist over welke oefeningen geschikt zijn.

Woordenschat

Met woordenschat bedoelen we de woorden die een kind kan begrijpen en gebruiken. Dit zijn concrete woorden zoals “beer”, “koekje” of “vogel”, maar ook werkwoorden zoals “drinken”, “slapen” en “rennen”. Wat later in de ontwikkeling leren kinderen ook meer abstracte woorden zoals “groot” en “klein”, kleuren en getallen. Je hebt woorden nodig om je gedachten, ervaringen en ideeën over te kunnen brengen.

Het is leuk om de woordenschat te oefenen rondom thema’s. Zo leert het kind welke woorden met elkaar te maken hebben en kan het de woorden ook meteen gebruiken in de dagelijkse situatie.

De volgende dingen kunnen worden gedaan om de woordenschat spelenderwijs uit te breiden:

- Benoem in alledaagse situaties wat je ziet en hoort. Zo krijgt het kind veel voorbeelden en leert het nieuwe woorden in de situatie waarin deze gebruikt kunnen worden.

- Samen plaatjes benoemen, dit kan in allerlei situaties zoals tijdens het voorlezen maar ook tijdens het spelen met een app. Als je dit doet tijdens een sorteerspelletje, leert het kind tegelijkertijd dat woorden in een bepaalde categorie horen.
- Het kind laten zeggen welk dier het wil horen bij een dierengeluidenspel en dan ook laten benoemen welk geluid het dier maakt.
- Het laten benoemen van plaatjes die jij aanwijst, bijvoorbeeld “auto” of “rode auto”.
- Tijdens een memory spelletje om de beurt de plaatjes benoemen.
- Situatiespellen spelen en vertelplaten bekijken waarbij het kind vertelt wat het ziet en hoort.

Als het kind logopedie heeft, is het natuurlijk altijd goed om even te overleggen met de behandelend logopedist over welke oefeningen geschikt zijn.

Onze review

Leuke app om te leren tellen. Fijn dat de getallen in cijfer en tekst in beeld komen staan, en dat de getallen uitgesproken worden. Ook is het fijn dat je zelf kan bepalen tot hoe ver de getallen lopen, en dat je de categorieën van voorwerpen kan bepalen. Kinderen worden steeds aangemoedigd om verder te tellen, door een boodschap als “goed zo!” of “dat is goed geteld!” Wel is de app wat eenzijdig, het gaat alleen om tellen. Er is een gratis demo versie beschikbaar. Voor uitbreiding van activiteiten moet betaald worden.

Gepost op: 12-03-2024