Terug naar de lijst

Talkie - Tekst naar spraak

    4 van de 5 sterrenVoor Apple, googleplaybetaald

Talkie is een tekst naar spraak applicatie voor smartphone en tablet voor mensen die niet (goed) kunnen spreken. Op deze manier kunnen zij zichzelf eenvoudig verstaanbaar maken. Daarnaast heeft de app ook nog een spraak naar tekst en vertaalfunctie. Je kunt tekst intypen die vervolgens wordt uitgesproken. Ook is het mogelijk om in het soundboard veel gebruikte zinnen voor te programmeren. Deze kan je koppelen aan een tekst, picto of foto zodat het duidelijk is om welke uiting het gaat. Talkie is in 2016 ontwikkeld door Erwin Oudshoorn die zelf ook een spraakprobleem heeft door zijn aangeboren aandoening Lymfatische malformatie. Na een dubbele kaakoperatie in 2016 – waarin Erwin 12 weken niet mocht praten – bouwde hij zijn eigen spraak app, hierdoor kon hij toch communiceren met familie en vrienden. Zelf gebruikt hij alleen de app om in te typen en aan zijn gesprekspartner te laten zien, maar al snel hij besloot de app uit te breiden met een soundboard waar gebruikers voorgeprogrammeerde woorden en in de App Store en Google Play Store te zetten zodat de app voor een breder publiek bruikbaar is wereldwijd.

  • Ondersteunde communicatie

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Ondersteunde communicatie

Ondersteunde communicatie is het ondersteunen van gesproken taal met allerlei andere uitingsvormen, zoals lichaamstaal, gebaren, voorwerpen, foto’s, tekeningen, pictogrammen. Foto’s, tekeningen en pictogrammen kunnen op papier aangeboden worden, maar ook in een spraakcomputer of app op de tablet.


Ondersteunde communicatie kan gebruikt worden om een boodschap naar een persoon toe te verduidelijken, bijvoorbeeld door spraak te combineren met gebaren of door een plaatje te laten zien.

Als iemand zich onvoldoende duidelijk kan maken met gesproken taal, kan de persoon ook zelf ondersteunde communicatie gebruiken om zich beter te kunnen uiten, bijvoorbeeld door plaatjes aan te wijzen of een communicatie app op een tablet te gebruiken.

Ondersteunde communicatie kan ook ingezet worden om de planning van een dag of het begrip van tijd te verduidelijken. Hiervoor zijn speciale apps beschikbaar.

Het is belangrijk om communicatievormen in te zetten die aansluiten bij de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon waarvoor ondersteunde communicatie wordt ingezet. Een logopedist kan adviseren over de meest geschikte communicatievorm.

Onze review

Talkie is een laagdrempelige, gratis app die te gebruiken is op je telefoon of tablet. De lay-out is strak en duidelijk.De app heeft verschillende functies: tekst naar spraak, spraak naar tekst, vertalen, soundboard en tekenen. De functies werken intuïtief. Er zijn verschillende stemmen in diverse talen beschikbaar. Talkie is gebruiksvriendelijk, het is meteen duidelijk wat je moet doen en de app werkt ook direct. Daardoor is deze snel in te zetten als app voor ondersteunde communicatie. Soms zijn de knoppen om te wisselen van functionaliteit verstopt achter het toetsenboard, dan is het even zoeken om naar een andere functie te schakelen.

Het is handig dat je zinnen die vaak voorkomen kunt programmeren waardoor je een combinatie hebt van snelle zinnen en typen. Ook is het positief dat aan de snelle zinnen afbeeldingen te koppelen zijn zodat het in 1 oogopslag duidelijk is welke zin achter welke knop zit. De app heeft ook een tekenfunctie, deze is echter niet heel goed afgesteld waardoor het moeilijk is om te tekenen. Daardoor heeft deze functie geen grote toegevoegde waarde.

Voor mensen die kunnen lezen en schrijven is Talkie een fijne, gebruiksvriendelijke en multifunctionele app voor ondersteunde communicatie.

Gepost op: 22-02-2024