Terug naar de lijst

Sensory speak up

    3 van de 5 sterrenVoor Applebetaald

Deze app reageert op (stem)geluid. Je kunt verschillende vormen en kleuren kiezen die groter worden of verschijnen naarmate je een harder geluid maakt. Je kunt instellen bij welk volume de app moet reageren en welke kleuren je wilt zien.

  • Actie reactie
  • Stemgebruik

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Actie reactie

Actie-reactie is de basis van communicatie. Een actie zoals geluid maken of iets aanraken lokt een reactie uit bij een ander of op de tablet.


Actie-reactie spelletjes houden in dat je ergens op tikt of geluid maakt en dat er als reactie daarop iets gebeurt. Bij sommige spelletjes komt er een bewegend beeld en geluid als je het scherm aanraakt. Er zijn veel verschillende soorten actie-reactie spelletjes zoals muziekinstrumenten, autootjes die gaan rijden en tekenspelletjes. Er is er altijd wel één te vinden die interessant is voor heel jonge kinderen of voor een kind dat nog beperkt is in de communicatie en in het spelen.

Als een kind actie-reactie spelletjes leuk vindt, kun je deze spelletjes gebruiken om de concentratie te vergroten of het apparaat beter te leren bedienen. Je kunt dan apps gebruiken waarbij het kind gericht moet tikken op een specifieke plek of apps die verschillende acties vragen zoals aanraken, loslaten of swipen. Ook kun je deze spelletjes goed gebruiken om imitatie uit te lokken door een actie voor te doen en af te wachten of het kind deze actie gaat nadoen om ook een reactie te krijgen.

Als het kind logopedie heeft, is het natuurlijk altijd goed om even te overleggen met de behandelend logopedist over welke oefeningen geschikt zijn.

Stemgebruik

Om je te uiten is het belangrijk je stem te gebruiken. Daarnaast kun je in de communicatie je stem ook bewust gebruiken om iemand te roepen, iets te benadrukken, te becommentariëren of bijvoorbeeld te weigeren.

Je kunt het beginnend stemgebruik oefenen door onmiddellijk te reageren op elk stemgeluid dat het kind laat horen. Door meteen en ook belonend te reageren zal het kind dit stemgeluid nog eens laten horen. Zo oefen je het bewuste stemgebruik. Bij voorkeur vinden al de oefeningen voor de stem in een stille ruimte plaats. Er zijn apps die geluiden opnemen en meteen terug laten horen of waarmee je langere tijd stemgebruik kunt opnemen. Kinderen vinden het meestal erg leuk om zichzelf terug te horen en dit bevordert weer een volgend stemgebruik. Sommige apps vervormen het tot rare geluiden wat ook stimulerend werkt.

Daarna kan ook geoefend worden met het variëren van dit stemgeluid. Door het kind verschillende stemgeluiden te laten maken, hiervan zelf ook te laten genieten en te laten merken dat anderen dit geluid ook nabootsen zal het kind meer variatie in zijn stemgeluid gaan aanbrengen. Een gesprek waarin je over en weer elkaars stemgeluid nadoet en soms ook een beetje verandert werkt ook goed om gevarieerd stemgebruik aan te leren. Er zijn apps die leuk reageren als iemand steeds luider stemgeeft of die andere kleuren of vormen laten zien bij een hogere of lagere stem of verschillende ritmes hierin. Daarnaast kun je wachten op bevestigend stemgebruik van het kind voordat je een favoriete app aanzet of andersom een saaie app aanbieden om het weigeren met de stem te oefenen.

Als het kind logopedie heeft, is het natuurlijk altijd goed om even te overleggen met de behandelend logopedist over welke oefeningen geschikt zijn.

Onze review

Met deze app kan je geluiden "in beeld brengen". Op deze manier kan je bv. laten zien of het kind hard of zacht praat of bewust stemgeluid uitlokken. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, maar niet alle vormen reageren even goed op geluiden. Er is geen reclame in beeld.

Gepost op: 11-03-2024