Terug naar de lijst

Predictable Nederlands

    4 van de 5 sterrenVoor Applegratis

Predictable NL is een ondersteunde communicatie app die geschreven tekst omzet in spraak. De app is dus vooral geschikt voor gebruikers die goed kunnen schrijven maar veel moeite hebben met spreken. Predictable NL kent veel slimme functies om het communiceren met de app zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo heeft de app een woordvoorspeller en standaardzinnen. Er zijn veel instellingen die kunnen worden aangepast om de app zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. Zo kan worden gekozen uit verschillende stemmen, zijn er instellingen voor het aanraakscherm en kan je aangeven welke knoppen en functies zichtbaar moeten zijn op het scherm.

  • Ondersteunde communicatie

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Ondersteunde communicatie

Ondersteunde communicatie is het ondersteunen van gesproken taal met allerlei andere uitingsvormen, zoals lichaamstaal, gebaren, voorwerpen, foto’s, tekeningen, pictogrammen. Foto’s, tekeningen en pictogrammen kunnen op papier aangeboden worden, maar ook in een spraakcomputer of app op de tablet.


Ondersteunde communicatie kan gebruikt worden om een boodschap naar een persoon toe te verduidelijken, bijvoorbeeld door spraak te combineren met gebaren of door een plaatje te laten zien.

Als iemand zich onvoldoende duidelijk kan maken met gesproken taal, kan de persoon ook zelf ondersteunde communicatie gebruiken om zich beter te kunnen uiten, bijvoorbeeld door plaatjes aan te wijzen of een communicatie app op een tablet te gebruiken.

Ondersteunde communicatie kan ook ingezet worden om de planning van een dag of het begrip van tijd te verduidelijken. Hiervoor zijn speciale apps beschikbaar.

Het is belangrijk om communicatievormen in te zetten die aansluiten bij de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon waarvoor ondersteunde communicatie wordt ingezet. Een logopedist kan adviseren over de meest geschikte communicatievorm.

Onze review

Predictable NL is een app die is te gebruiken als ondersteunend communicatiehulpmiddel. De app kan worden gepersonaliseerd, en de woordvoorspeller en standaardzinnen hebben een grote meerwaarde omdat deze er voor zorgen dat er sneller met de app kan worden gecommuniceerd waardoor een gesprek vlot en zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De woordvoorspeller werkt over het algemeen goed, maar af en toe komt het voor dat ongewild een woord veranderd wordt. Verder is het jammer dat de snelheid van de spreekstem niet kan worden aangepast en is de indeling van het toetsenbord anders dan op een regulier Nederlands toetsenbord. De tekst die wordt getypt binnen de app kan ook worden gebruikt om een bericht te sturen of om direct op Facebook of Twitter te plaatsen. Ook printen vanuit de app is mogelijk. Dit maakt de app tot een zeer complete, gebruiksvriendelijke ondersteunde communicatie app die het meest geschikt is voor volwassenen die goed kunnen lezen en schrijven maar niet of nauwelijks kunnen spreken. De app is behoorlijk prijzig, maar door de vele functies en goede kwaliteit lijkt de app het geld wel waard te zijn voor de doelgroep. Let er bij aanschaf op dat je de juiste versie van Predictable koopt, nl. Predictable Nederlands. De app is namelijk in verschillende talen te koop in de Appstore. De screenshots die hiernaast worden weergegeven bevatten Engelse woorden en zinnen. In de Nederlandse versie is dit uiteraard Nederlands.

Gepost op: 11-03-2024