Terug naar de lijst

Mag ik

    3 van de 5 sterrenVoor Applebetaald

‘Mag ik’ is een app, ontwikkeld door stichting Mag Ik Meedoen. Het doel van de app is het bieden van een ondersteunend communicatiemiddel voor mensen die niet op de gebruikelijke manier kunnen communiceren. In de app kun je in de eerste laag verschillende categorieën maken. De laag eronder zijn keuzes binnen de categorieën. Door middel van swipen kun je zoeken tussen de foto’s, picto’s of plaatjes die je hebt toegevoegd. Je kan vanuit de app direct foto’s maken (maar ook foto’s uploaden), je kan direct de woorden inspreken, je kan de categorie een kleur geven en als een keuze niet mogelijk is op dat moment, zet je er een groot kruis doorheen. Met de gratis versie kun je 3 categorieën maken, elk met 3 keuzemogelijkheden. Als je verder wil uitbreiden, en de app bevalt, kun je de volledige app aanschaffen, deze kost 6,99.

  • Ondersteunde communicatie

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Ondersteunde communicatie

Ondersteunde communicatie is het ondersteunen van gesproken taal met allerlei andere uitingsvormen, zoals lichaamstaal, gebaren, voorwerpen, foto’s, tekeningen, pictogrammen. Foto’s, tekeningen en pictogrammen kunnen op papier aangeboden worden, maar ook in een spraakcomputer of app op de tablet.


Ondersteunde communicatie kan gebruikt worden om een boodschap naar een persoon toe te verduidelijken, bijvoorbeeld door spraak te combineren met gebaren of door een plaatje te laten zien.

Als iemand zich onvoldoende duidelijk kan maken met gesproken taal, kan de persoon ook zelf ondersteunde communicatie gebruiken om zich beter te kunnen uiten, bijvoorbeeld door plaatjes aan te wijzen of een communicatie app op een tablet te gebruiken.

Ondersteunde communicatie kan ook ingezet worden om de planning van een dag of het begrip van tijd te verduidelijken. Hiervoor zijn speciale apps beschikbaar.

Het is belangrijk om communicatievormen in te zetten die aansluiten bij de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon waarvoor ondersteunde communicatie wordt ingezet. Een logopedist kan adviseren over de meest geschikte communicatievorm.

Onze review

Als je de app hebt gedownload moet je eerst een account aanmaken (het aanvragen van een verificatiecode duurt soms even en kan in de map ‘ongewenst’ terecht komen). De app ziet er duidelijk uit. De afbeelding is groot in beeld en verder zijn er geen onnodige visuele afleidingen. Het systeem is in principe eenvoudig in het gebruik, maar zonder handleiding kan het gebruik en bewerken nog lastig zijn. De bewerking is niet helemaal vanzelfsprekend. De handleiding te vinden op de site van Mag Ik Meedoen. Je kan gaan bewerken door op een klein knopje in de hoek te drukken. Je moet hier wel precies op drukken en het wat langer vasthouden, anders werkt het niet. Dit is echter goed voor het gebruik van de app, omdat een kind daar dan ook minder snel op kan drukken. De app is weinig uitgebreid, maar heeft heel prettige mogelijkheden. Wat jammer is, is dat er geen overzicht-pagina is. Vooral wanneer je de app uitgebreid gevuld hebt moet je veel scrollen en zoeken naar de categorieën en keuzemogelijkheden. Wanneer je een categorie wil kiezen of een boodschap wil laten horen, moet wat langer op de foto gedrukt worden. Een keer tikken is niet voldoende. Je kan hierdoor moeilijker per ongeluk op een foto klikken, maar een kind moet wel geleerd worden langer op de foto te drukken.

Gepost op: 6-3-2024