Letterschool
De app start met een pagina vol letters. Je tikt er één aan en de letter wordt fonetisch uitgesproken. Ook wordt er een woord waar de letter mee begint getoond en uitgesproken. Vervolgens kun je de letters “schrijven” op de ipad in drie verschillende moeilijkheidsgraden. De schrijfrichting wordt hierbij aangegeven. Eerst is de juiste plaats/positie aanraken voldoende, daarna moet je de letter goed tekenen en tenslotte valt het voorbeeld weg en word je alleen geholpen met de juiste schrijfrichting. Nu schrijf je de letter dus echt zelf. Telkens wordt je beloond door animaties.
LinksWaar kun je de app downloaden
Over de appWat kan er geoefend worden?
Leren lezen
Leren lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het is leuk, spannend en stimuleert het leervermogen. Door te lezen leert een kind nieuwe woorden en doet het kennis op over de wereld om zich heen.
Een kind leert lezen in kleine stapjes. Het proces begint met het herkennen van simpele vormen zoals een bijvoorbeeld een rondje of een streep. Wanneer het kind dit onder de knie heeft kan worden begonnen met de letters van het alfabet. Dan is het belangrijk dat het kind de letters leert koppelen aan de bijbehorende klank, dit wordt klank-tekenkoppeling genoemd. In deze fase is het belangrijk dat een kind zoveel mogelijk in aanraking komt met letters en woorden. Maak het kind daarom attent op de geschreven taal in verschillende situaties. Wanneer het kind een aantal woordjes kan lezen kunnen er combinaties gemaakt worden, zodat er korte zinnetjes ontstaan. Het kind kan dan AVI start boekjes gaan lezen. Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek waar ze deze boekjes kunnen lenen.
Daarnaast bestaan er verschillende apps die kunnen worden gebruikt om het lezen spelenderwijs te oefenen.
Luisteren
Luisteren is het gericht aandacht geven aan geluiden en gesproken taal. Voor een goede spraak- en taalontwikkeling is het belangrijk dat een kind goed en kritisch kan luisteren.
Het gericht luisteren kan op de volgende manieren spelenderwijs worden geoefend:
- Maak het kind attent op de geluiden in zijn omgeving: “wat hoor ik?”
- Het leren koppelen van de dieren en de geluiden die zij maken: “wat zegt de koe?”. Hiervoor kunnen apps met dierengeluiden worden gebruikt.
- Het leren koppelen van alledaagse geluiden aan de bijbehorende voorwerpen of handelingen, bijvoorbeeld tandenpoetsen, stofzuigen, de telefoon, het toilet doortrekken etc. Dit leert het kind natuurlijk tijdens alledaagse situaties, maar er zijn ook apps met filmpjes en geluiden van alledaagse voorwerpen en handelingen.
- Het leren koppelen van voertuigen en de geluiden die zij maken, bijvoorbeeld auto, trein, vliegtuig. Hierbij kunnen filmpjes en geluiden van voertuigen worden gebruikt.
- Het leren koppelen van muziekinstrumenten en de geluiden die zij maken, bijvoorbeeld trommel, gitaar, trompet, piano. Hierbij kunnen apps worden gebruikt met filmpjes van muziekinstrumenten of apps waarin het kind zelf verschillende instrumenten kan bespelen.
- Geluidenspelletjes zijn heel geschikt om te oefenen met luisteren. Bijvoorbeeld “wat hoor je?” of “hoor je een koe of een paard?”. Er bestaan ook diverse apps waarbij het kind een plaatje moet aantikken dat bij een geluid hoort.
- Het gericht leren luisteren naar woorden en de betekenis daarvan, bijvoorbeeld waar is de pop? Waar is de auto? Zie ook taalbegrip en woordenschat.
Verstaanbaar praten
Verstaanbaar praten is het duidelijk uitspreken van klanken, woorden en zinnen. De ontwikkeling van spraakklanken gaat geleidelijk en in een bepaalde volgorde. Een kind van 4 jaar moet in staat zijn verstaanbaar te spreken. Als je kind slecht verstaanbaar is, is het belangrijk om contact op te nemen met een logopedist. De logopedist kan bepalen of de spraakontwikkeling normaal verloopt of dat logopedische behandeling nodig is.
De verstaanbaarheid kan spelenderwijs worden geoefend. Er zijn verschillende apps die hiervoor te gebruiken zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat dit wordt gedaan in overleg met de behandelend logopedist.
Algemene tips:
- Spreek zelf duidelijk en rustig.
- Spreek het kind aan op ooghoogte, zodat het kan zien hoe de klanken worden gevormd.
- Als de logopedist aangeeft dat het kind een bepaalde klank moet oefenen, kan je dit doen door bijvoorbeeld samen een spelletje te doen op de tablet waarbij steeds een woord met deze klank voorkomt. Bijvoorbeeld als een kind de klankcombinatie "st-" moet oefenen, samen sterren stempelen in een teken app en hierbij steeds "sssssster" benoemen (met nadruk op de klank die moeilijk is).
Onze review
Mooi geanimeerde app die het leren lezen en schrijven stimuleert. Heel mooi is dat de letter fonetisch wordt uitgesproken, dus bijvoorbeeld de /P/ niet als "pee" maar als "puh". De klank wordt aan het teken gekoppeld. Voor kinderen met een articulatieprobleem die geïnteresseerd zijn in letters kan dit een fijn hulpmiddel zijn. Leren lezen kan een positieve invloed hebben op de uitspraak. Daarbij oefen je ook nog de schrijfrichting. Verder is de app aan de prijzige kant.