Terug naar de lijst

Gridplayer

    2 van de 5 sterrenVoor Applebetaald

De app Gridplayer maakt van een iPad een volledig communicatieapparaat. De app is volledig gevuld met diverse categorieën en afbeeldingen. Door een plaatje aan te raken kom je in desbetreffende categorie. Daarna kan er weer gekozen worden uit zo’n 12 woorden. Hiermee kunnen zinnen gevormd worden. De zinnen worden uitgesproken op het moment van aanraken en kunnen door een apart vak aan te raken herhaald worden.

  • Ondersteunde communicatie

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Ondersteunde communicatie

Ondersteunde communicatie is het ondersteunen van gesproken taal met allerlei andere uitingsvormen, zoals lichaamstaal, gebaren, voorwerpen, foto’s, tekeningen, pictogrammen. Foto’s, tekeningen en pictogrammen kunnen op papier aangeboden worden, maar ook in een spraakcomputer of app op de tablet.


Ondersteunde communicatie kan gebruikt worden om een boodschap naar een persoon toe te verduidelijken, bijvoorbeeld door spraak te combineren met gebaren of door een plaatje te laten zien.

Als iemand zich onvoldoende duidelijk kan maken met gesproken taal, kan de persoon ook zelf ondersteunde communicatie gebruiken om zich beter te kunnen uiten, bijvoorbeeld door plaatjes aan te wijzen of een communicatie app op een tablet te gebruiken.

Ondersteunde communicatie kan ook ingezet worden om de planning van een dag of het begrip van tijd te verduidelijken. Hiervoor zijn speciale apps beschikbaar.

Het is belangrijk om communicatievormen in te zetten die aansluiten bij de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon waarvoor ondersteunde communicatie wordt ingezet. Een logopedist kan adviseren over de meest geschikte communicatievorm.

Onze review

Gridplayer is een multifunctionele app, het is een volledig communicatiesysteem met spraakuitvoer. Er wordt gebruik gemaakt van een computerstem, de kwaliteit van deze stem is matig. De app is visueel druk, en het grote nadeel is dat er in de gratis versie niets kan worden aangepast om de app te personaliseren. Dit is wel erg belangrijk bij ondersteunde communicatieapparatuur. De volledige versie van deze app waarin dit wel mogelijk is, is zeer prijzig.

Gepost op: 4-3-2024