Terug naar de lijst

Articulatie Pad

    3 van de 5 sterrenVoor Applebetaald

Articulatie Pad is de eerste Nederlandstalige app waarmee gericht geoefend kan worden met de uitspraak van klanken. De app bevat ruim 750 afbeeldingen, gesorteerd per klank of medeklinkerverbinding. Met de afbeeldingen kan memory gespeeld worden of ze kunnen worden bekeken als flashcard. Je kunt kiezen welke klank(en) er geoefend moeten worden en deze combineren in één memoryspel. Als je de foto's aantikt wordt het woord uitgesproken. In de gratis versie zijn de spelletjes met /k/ gratis beschikbaar. De overige klanken kunnen per klank of als totaalpakket worden aangeschaft d.m.v. in-app aankopen. De prijs voor de extra klanken varieert van €0,99 tot €1,99, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat per klank beschikbaar is. 

  • Verstaanbaar praten

LinksWaar kun je de app downloaden

Over de appWat kan er geoefend worden?

Verstaanbaar praten

Verstaanbaar praten is het duidelijk uitspreken van klanken, woorden en zinnen. De ontwikkeling van spraakklanken gaat geleidelijk en in een bepaalde volgorde. Een kind van 4 jaar moet in staat zijn verstaanbaar te spreken. Als je kind slecht verstaanbaar is, is het belangrijk om contact op te nemen met een logopedist. De logopedist kan bepalen of de spraakontwikkeling normaal verloopt of dat logopedische behandeling nodig is. 

De verstaanbaarheid kan spelenderwijs worden geoefend. Er zijn verschillende apps die hiervoor te gebruiken zijn. Het is hierbij wel belangrijk dat dit wordt gedaan in overleg met de behandelend logopedist.

Algemene tips:

- Spreek zelf duidelijk en rustig.

- Spreek het kind aan op ooghoogte, zodat het kan zien hoe de klanken worden gevormd.

- Als de logopedist aangeeft dat het kind een bepaalde klank moet oefenen, kan je dit doen door bijvoorbeeld samen een spelletje te doen op de tablet waarbij steeds een woord met deze klank voorkomt. Bijvoorbeeld als een kind de klankcombinatie "st-" moet oefenen, samen sterren stempelen in een teken app en hierbij steeds "sssssster" benoemen (met nadruk op de klank die moeilijk is).

Onze review

Articulatie Pad is een gebruiksvriendelijke app om spelenderwijs klanken en medeklinkercombinaties te oefenen. Het is prettig dat de moeilijkheidsgraad kan worden aangepast, bv. door het aantal plaatjes van een memory te kiezen. Daarnaast is het handig dat verschillende klanken kunnen worden gecombineerd in één spel. De kwaliteit van de afbeeldingen is wisselend en het is niet altijd meteen duidelijk welk woord er wordt bedoeld met het plaatje. De app bevat geen storende reclame, wel kunnen binnen de app aankopen worden gedaan. We vinden het jammer dat het niet mogelijk is binnen een klank zelf oefenwoorden te selecteren. Hierdoor is het lastiger om het niveau van de oefening aan te passen op het niveau van het kind.

Gepost op 26-02-2024